Waarom is een ergonomische bureaustoel onmisbaar op kantoor of in uw home office?

  • Geplaatst op
  • Door Mike De Koster
Waarom is een ergonomische bureaustoel onmisbaar op kantoor of in uw home office?

Wanneer u op kantoor of in uw home office werkt, brengt u vele uren door in uw bureaustoel. Wanneer die niet de juiste ondersteuning biedt, neemt u een verkeerde werkhouding aan. Een ergonomische bureaustoel is dus belangrijk om rug- en nekklachten te voorkomen, maar ook om productief te kunnen werken. Hier leest u alles wat u moet weten over bureaustoelen.

  • Ergonomie, wat is dat eigenlijk?
  • Hoe kies ik een ergonomische bureaustoel in functie van mijn activiteit?
  • Moet ik mijn bureaustoel aanpassen aan mijn lichaamsbouw?
  • Welke instelfuncties heeft een ergonomische bureaustoel?
  • Kan een bureaustoel ook bewegen?
  • Welke rol speelt mijn werkplek bij mijn keuze?
  • Welke andere factoren zijn eveneens belangrijk?

 

 

Ergonomie, wat is dat eigenlijk?

 

Ergonomie op de werkplek heeft alles te maken met gezondheid en veiligheid. Het gaat over uw houdingen en bewegingen tijdens het werken, en over de relatie tussen uzelf en uw werkomgeving. Wie kantoorwerk doet zit vaak minstens vijf dagen per week acht uren of meer aan zijn bureau. Om dat comfortabel en op een gezonde manier te kunnen doen, hebt u dus in de eerste plaats een ergonomische bureaustoel nodig. Daarnaast speelt ook het instellen van uw bureau, toetsenbord en beeldscherm op de juiste hoogte een belangrijke rol. 

 

 

Hoe kies ik een ergonomische bureaustoel in functie van mijn activiteit?


Een eerste factor waar u rekening mee moet houden is hoe lang u dagelijks achter u bureau zit. Bent u vaak onderweg of tussendoor fysiek bezig en doet u tussendoor af en toe wat papierwerk? Dan hebt u vaak al voldoende met een degelijk instapmodel. Besteedt u een volledige dagtaak aan kantoorwerk? Dan is het zeker aanbevolen om te investeren in een ergonomische bureaustoel met uitgebreide instelmogelijkheden.

 

Een hele dag zittend werk uitvoeren is hoe dan ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Hebt u geen andere mogelijkheid, dan zijn er bepaalde technieken die zeker kunnen helpen. Afwisselend zittend en staand werken met behulp van een zit-stabureau bijvoorbeeld. Bewegingsspecialisten raden aan om af en toe (om het kwartier) even recht te staan en eventueel enkele stappen te zetten.

 

 

Moet ik mijn bureaustoel aanpassen aan mijn lichaamsbouw?

 

Dat spreekt vanzelf. Wanneer uw lichaam zich moet aanpassen aan een te hoge/lage bureaustoel, krijgt u zo goed als zeker te maken met nek- en rugpijn. Ga daarom altijd voor een ergonomische bureaustoel op maat van uw lichaamsbouw.

 

Bent u eerder klein en tenger gebouwd? Waak er dan over dat de zitting niet te diep is en dat u de stoel in de hoogte kunt verstellen. Bent u groot en zwaarder gebouwd? Ga na of het onderstel berekend is op uw gewicht en kies indien nodig voor een dikker zitkussen.

 

 

Welke instelfuncties heeft een ergonomische bureaustoel?

 

Zoals gezegd past een geschikte bureaustoel zich aan in functie van uw wensen en behoeften. Om de belasting van uw rug te beperken is het regelmatig veranderen van zitpositie ook belangrijk. Kortom, in hoe meer richtingen hij verstelbaar is, hoe meer hij aanspraak kan maken op de titel van ‘ergonomische bureaustoel.

 

We zetten de voornaamste instellingen voor u op een rijtje.

 

o   De zithoogte

Uw knieën moeten een hoek van 90° vormen en u moet de voeten plat op de grond of een voetsteun kunnen zetten.

 

o   De lendensteun

De lendensteun biedt ondersteuning tussen het bekken en de wervelkolom. Hij ontlast de spieren en bevordert een goede zithouding. De lendensteun moet mooi aansluiten op uw onderrug.

 

o   De rugleuning

Wanneer die in de hoogte verstelbaar is, kan ze uw rug perfect ondersteunen. In het beste geval kunt u ook het kantelen instellen in functie van uw gewicht.

 

o   De armleuningen

Uw armen moeten ook de nodige ondersteuning krijgen. Houd bij het werken de armen dicht bij het lichaam en met de ellebogen in een rechte hoek.

 

Een ergonomische bureaukruk past ook in uw home office

 

 

Kan een bureaustoel ook bewegen?

Stilzitten is niet zo bevorderlijk en bewegen is belangrijk. Dankzij een aantal specifieke ingrepen maakt een ergonomische bureaustoel ‘actief zitten’ mogelijk. Daarbij gebruikt u de rugspieren terwijl u werkt.

 

Tal van bureaustoelen hebben bijvoorbeeld een rugleuning die in beperkte mate naar achter leunt. Bij meer geavanceerde modellen kantelen de zitting en de rugleuning naar voor. Het kantelen van uw bekken zet daarbij uw rugspieren aan het werk. Een naar achter kantelende zitting en rugleuning stimuleert dan weer de bloedsomloop.

 

 

Welke rol speelt mijn werkplek bij mijn keuze?

 

Het is iets waar de meeste mensen niet onmiddellijk rekening mee houden, maar uw werkomgeving is wel degelijk een factor. Veruit de meeste ergonomische bureaustellen hebben wieltjes, maar die zijn geschikt voor elke ondergrond. Gaat het om een tegelvloer, kies dan voor wielen in zachte kunststof, voorzien van een rubberen beschermlaag. Op tapijt zal een stoel met harde wielen dan weer beter rollen. 

 

Vergeet ook niet de onderhoudsvriendelijkheid te bekijken. Een zitting in leder of kunststof kan u makkelijker schoonmaken dan een bureaustoel met kussens in textiel. Geperforeerde rugleuningen hebben dan weer een ‘ademend’ effect, wat niet alleen zorgt voor verkoeling op warme dagen, maar ook hygiënischer is omdat u minder zweet.

 

 

Welke andere factoren zijn eveneens belangrijk?

 

Het zitcomfort en de goede zithouding vormen de belangrijkste criteria bij het kiezen van en ergonomische bureaustoel. Maar vanzelfsprekend hebben ook verschillende andere aspecten belang. Het beschikbare budget, om maar iets te noemen. We stelden het al: hoe meer uren u achter uw bureau doorbrengt, hoe meer redenen u hebt om te gaan voor een hoogstaand model. In het aanbod van Brand New Office hebt u sowieso de keuze uit een massa modellen voor elk budget.

 

En dan moeten we het nog hebben over de stijl en vormgeving. De inrichting van de werkplek en vooral uw persoonlijke smaak bepalen wat u verkiest. Ook hier vindt u zeer degelijke bureaustoelen voor elk smaak.

 

 

Vind uw ergonomische bureaustoel bij Brand New Office

 

Wat uw budget, smaak of vereisten ook zijn, in het assortiment van Brand New Office vindt u vast een ergonomische bureaustoel naar uw zin. Onze specialisten staan ook altijd voor u klaar met professioneel advies bij uw kantoorinrichting.