Uw kantoor inrichten: hoe begint u eraan?

 • Geplaatst op
 • Door Mike De Koster
Uw kantoor inrichten: hoe begint u eraan?

Een geslaagde kantoorinrichting is niet enkel stijlvol en praktisch, maar straalt ook uit waar uw bedrijf voor staat. De inrichting van uw kantoor of werkplek is meer dan de een ruimte voor het motiveren van uw medewerkers, het is ook uw visitekaartje naar klanten toe. Hebt u een kleine kantoorruimte of eerder een groot kantoor? Hieronder leest u waar u op moet letten als u een klein kantoor of juist een grote werkruimte inricht. We geven hieronder ook enkele concrete tips voor uw kantoorinrichting.

Hoe een klein kantoor inrichten?

Bij een kleine kantoorruimte is het de kunst de ruimte groter te laten lijken dan ze is. Dat kan op verschillende manieren:

 

Doordachte kleurkeuze

Kies wat kleuren betreft liever niet voor donkerrood, donkerblauw of donkergrijs. Deze kleuren maken de ruimte donkerder en zwaarder waardoor uw kantoor kleiner lijkt. Houd het liever bij lichte kleuren of wit.

 

Glazen wanden

Glazen wanden zijn voor de inrichting van een klein kantoor ideaal om verschillende hoeken te creëren en toch een ruimtelijk uitzicht te behouden. Door de glazen wanden bent u betrokken met de ruimte ernaast en het maakt het kantoor ook veel lichter. Glazen wanden worden bij de inrichting van een kantoor vaak gebruikt om een ruimte af te schermen zonder het hokjesgevoel te creëren.

 

Voldoende opbergruimte

Let er bij de inrichting van een klein kantoor ook op dat u voldoende opbergruimte voorziet. Een rommelig uitzicht laat de ruimte meteen een stuk kleiner ogen. Een opbergkast neemt inderdaad veel ruimte in beslag, maar is noodzakelijk om uw werkplek netjes te houden. Kies voor een hoge archiefkast of een laag model afhankelijk van uw behoeften.

 

Lees hier meer over het kiezen van een klein bureau.

 

Een groot kantoor inrichten: waarmee rekening houden?

Hebt u een grote kantoorruimte om in te richten? Bij grote ruimtes zijn kleurkeuze en glazen wanden minder belangrijk dan bij kleine ruimtes, maar u houdt best wel rekening met de volgende zaken:

 • Een grote kantoorruimte of werkplek kan leiden tot een slechte akoestiek waardoor het niet langer aangenaam werken is. Dat kan u voorkomen door akoestische wanden te plaatsen. Er bestaan tal van design kantoorwanden die passen bij de stijl van uw verdere inrichting.
 • Wandmeubelen zoals kasten en statafels helpen om een grote kantoorruimte gezellig in te richten en het overzicht te behouden.
 • Hebt u ruimte op overschot? Zorg dan voor een aantal plekken waar uw medewerkers kunnen ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een aantal comfortabele designzetels of een bar met elegante barkrukken.

 

Groot kantoor inrichten

 

6 tips om uw kantoor in te richten

Bij het inrichten van een kantoor schakelt men vaak een interieurarchitect in. Maar misschien heeft u zelf al tal van ideeën voor uw kantoorinrichting? Dan kan u bijvoorbeeld een moodboard opmaken om uw idee visueel vorm te geven. Houd steeds de functies van de ruimte in het achterhoofd, welke activiteiten moeten er plaatsvinden, wat zijn de noden van de medewerkers en hoe wilt u dat zij de ruimte beleven? Vraag hen ook naar hun mening of input. Hieronder enkele praktische tips om te starten met uw kantoorinrichting:

 

1. Denk eerst goed na

Voor u aan de slag gaat met kleurstalen en of overgaat tot de aankoop van kantoormeubilair, moet u eerst goed nadenken waarvoor u de beschikbare kantoorruimte precies wil gebruiken. Heeft u voldoende aan enkele bureaus en opbergkasten of heeft uw bedrijf ook stille ruimtes nodig om te telefoneren, meeting rooms, een plek om klanten te ontvangen, een wachtruimte of een plek voor uw werknemers om te ontspannen?

 

Bekijk de beschikbare ruimte en teken een zo efficiënt mogelijk grondplan uit. Probeer daarbij de verschillende hoeken en ruimtes multifunctioneel en flexibel te maken voor een moderne kantoorinrichting.

 

Lees ook: Welk merk kantoormeubels kiest u?

 

2. Let op met hokjes

Zorg ervoor dat u de werkvloer niet te hard verdeelt in hokjes. Dat werd vroeger als heel normaal beschouwd, maar om uw kantoorinrichting een moderne look te geven, kiest u beter voor een ruimtelijk gevoel. Openheid en een gevoel van ruimte is belangrijk bij de inrichting van uw kantoor of werkplek. Zorg er wel voor dat er nog steeds mogelijkheden zijn om zich af te zonderen om bijvoorbeeld te telefoneren. Geef uw medewerkers ook voldoende ruimte om comfortabel te werken.

 

3. Flexibel werken

Een moderne kantoorinrichting heeft flexibele werkplekken nodig. Dat zijn plekken die ingezet kunnen worden voor verschillende doeleinden. Wees dus creatief en probeer de indeling zo vrij mogelijk op te zetten.

 

Het idee achter ‘agile werken’, is het creëren van een werkomgeving die zich aanpast aan de taken van de werknemers. Omdat je medewerkers de keuze hebben uit verschillende werkplekken naargelang hun taak, neemt de efficiëntie van het werk toe. Zorg daarom voor een kantoorinrichting met ruimtes waar je medewerkers:

 • Zich goed kunnen focussen
 • Vlot kunnen samenwerken
 • Een meeting kunnen houden
 • Kunnen ontspannen
 • Ongestoord kunnen telefoneren
 • Brainstormen

 

4. Werk ergonomisch

Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers zich goed voelen tijdens hun werkdag, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan ergonomisch werken. Zeker op een kantoor waar de meeste mensen de hele dag zittend aan hun computer doorbrengen, is ergonomie een cruciale factor voor het welzijn van uw medewerkers.

 

Als uw werknemers op een ergonomische werkplek kunnen werken, komt dat hun productiviteit en hun tevredenheid op het werk ten goede. Bovendien vermindert ergonomie op de werkplek duidelijk de kans op rug- en nekklachten op lange termijn.

 

Zorg dus voor bureautafels, bureaustoelen en computerschermen die aangepast zijn aan uw medewerkers. Kies zoveel mogelijk voor verstelbaar kantoormeubilair zodat iedereen zijn materiaal naar zijn eigen behoeften kan aanpassen.

 

Lees ook: Ergonomie op kantoor, zo pakt u dat aan

 

ergonomie op kantoor

5. Denk aan het milieu

Als bedrijf is het steeds belangrijker om te kiezen voor duurzame oplossingen, ook bij het inrichten van uw kantoor of werkplek. Zo kan u bijvoorbeeld ervoor kiezen om een groene wand te installeren op uw kantoor of werkplek. Met zo’n groenwand komt er meer zuurstof in de ruimte, wordt de lucht gezuiverd en dat helpt om geconcentreerd te werken. Let echter wel op dat iemand deze bloemen en planten ook daadwerkelijk verzorgt.

 

Daarnaast zijn er nog verschillende andere tips voor een duurzaam kantoor:

 • Kies voor energiezuinige ledverlichting
 • Ga voor duurzame kantoormeubelen
 • Print zo weinig mogelijk af en print op gerecycleerd papier
 • Zorg voor een goede isolatie én ventilatie van uw kantoorgebouw
 • Kies voor duurzame energie indien mogelijk

 

6. Kies voor daglicht

Voor een moderne inrichting van uw kantoor of werkplek doet u voordeel met voldoende daglicht. Hoe meer daglicht er aanwezig is in het kantoor, hoe beter uw medewerkers zich zullen kunnen concentreren. Daarnaast is verlichting een van de belangrijkste elementen voor de inrichting van uw kantoor. Het gaat dan niet enkel om verlichting om geconcentreerd bij te werken, maar ook sfeerverlichting voor tijdens de pauzes.

 

Hulp nodig met uw kantoorinrichting?

Wilt u uw kantoor (her)inrichten en kan u hierbij wel wat hulp gebruiken? Brand New Office heeft niet alleen een webshop waar u 24/24 kan bestellen, maar op aanvraag komen wij ook bij u langs voor advies op maat voor uw kantoorinrichting.

 

Tijdens het eerste gesprek worden uw wensen besproken en ons concept toegelicht. Op basis van een .dwg-plan bekijken we uw beschikbare ruimte. Zo is het makkelijker om de juiste producten te kiezen voor uw oppervlakte. Op basis van het .dwg-plan en uw keuze van producten maken we een 2D- of 3D-tekening op. Daar vindt u voorbeelden van mogelijke indelingen waaruit u kan kiezen. Dit overlopen we samen met u, waarna u beslist met welke meubelen u verdergaat.

 

Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.